17 Haziran 2016 Cuma

Para Biriktirmeyi Öğrenmek

İster ailesiyle birlikte yaşayın, kira ödemeyin, market alışverişi yapmayın, ister evli barklı, çoluklu çocuklu bir aile babası olun. Masraflar hiç bitmez. Alışveriş listeleri uzar da uzar. Faturalar posta kutularımızda bizi bekler. Birikim yapmak şöyle dursun, bazen ay sonları bir türlü gelmek bilmez. Bir de bakarsınız ki aylar yıllar böyle geçip gitmiş. Bu gidişata artık dur demenin zamanı gelmedi  sizce de? Ülkemizde bireysel tasarruflar tüm çabalara rağmen istenen seviyelere ulaşamıyor.  Hane halkının tasarruflarının artırılması hem ülke ekonomisi için hem de kişisel olarak geleceğimizi garanti altına almak için çok önemli. Tasarruf yapmalıyız. Ama nasıl?



Gelirim giderimi ancak karşılıyor, bu nedenle yatırım yapamam mı diyorsunuz? Hiç öyle düşünmeyin.  Öncelikle harcamalarınızı günlük olarak not edin. Yazmak alışveriş yaparken bazen ne kadar yoldan çıktığımızı görebilmemizin en güzel yolu. Ay sonunda bu listeye baktığınızda muhakkak gereksiz olduğunu düşündüğünüz harcamalarınız gözünüze çarpacaktır. Bir sonraki ay sadece o harcamaları yapmayarak bile birikime başlayabilirsiniz. Küçük tutarlar için en uygun yatırım aracı yatırım fonları ya da gram altınlar. Gram altını kuyumculardan alıp biriktirebileceğiniz gibi banka hesabınız yoluyla da edinebilirsiniz. Gram altınlarınız belirli bir tutarı geçtiğinde bunlarla altın mevduat hesabı da açtırabilirsiniz. Bunların hepsini internet bankacılığı üzerinden yapabilirsiniz. Paranız biriktikçe bunu görmek size mutluluk verecektir. Bu mutluluk da beraberinde tasarruf yapma motivasyonunuzu artıracaktır. "Bir şeyler almadan, alışveriş yapmadan da oluyormuş" diye düşünmeye başlayacaksınız. Yatırım fonunuz ya da gram altınınız birikip belirli bir tutara ulaştığında yine internet bankacılığı üzerinden vadeli mevduat hesabı açıp paranızı bu hesaba da aktarabilirsiniz. Böylece aylık ya da üç aylık getirinizi öngörebilir olacaksınız. Bu yatırımlar için büyük meblağlara gerek yok. Bazen çok beğendiğiniz o sandalet, evde açmadığınız bir sürü koku olduğunu düşünüp son anda almaktan vazgeçtiğiniz o parfüm, "aa ne kadar da ucuzmuş" diye almak için elinizi uzatıp sonra evde onlarca benzerinin olduğunu düşünüp almadığınız o minicik portföy çantanın bedeli bile size para biriktirmeye başlatabilir.



Geleceğinizi garanti altına almak için para biriktirmeyi çok istiyor, zaman zaman birikim yapıyorsunuz fakat bir kaç ay sonra dayanamayıp paranızı çekip yine bir şeyler mi alıyorsunuz? O halde Bireysel Emeklilik Sistemi tam size göre!   Bireysel Emeklilik Sistemi, BES için herhangi bir banka şubesine gidip başvuruda bulunabilir ya da internet üzerinden Bireysel Emeklilik şirketlerini araştırıp görüşebilirsiniz. Siz yeter ki BES hesabı açtırmaya karar verin. Yetkililer imzanızı almak için adresinize kadar gelebiliyorlar. Üstelik bu hesabı açabilmek için büyük paralarınızın olmasına gerek yok. Aylık olarak ya da 3 ayda bir hesabınızdan ya da kredi kartınızdan otomatik olarak küçük bir tutar çekiliyor ve BES hesabınıza aktarılıyor. BES hesabınızda bu minicik tutarlarla bir yatırım fonu portföyü oluşturuluyor. Bireysel Emeklilik şirketi yatırdığınız katkıdan küçük bir yüzdeyi yönetim gider kesintisi olarak alıyor. Fakat bir süre sonra hem yatırdığınız para büyüdükçe hem de yatırım fonunun getirisini elde etmeye başladıkça birikimleriniz çoğalıyor ve bu kesinti çok önemsiz bir oran olarak kalıyor.

Bununla birlikte Bireysel Emeklilik hesabınıza para yatırdığınızda yatırdığınızın %25'i oranında devlet katkısı da hesabınıza yatar.* Yani siz ayda 100 TL birikim yaparsanız devlet birikiminize 25 TL katkıda bulunur. Kulağa hoş gelmeye başladı değil mi?


Ben yatırım, finans işlerinden anlamam, batarım diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. İnanın çevrenizdeki ancak çok küçük bir kesim profesyonel yatırımcı olarak işlem yapıyor. Riskli olmayan yatırım fonlarına, vadeli mevduat hesabına, altına ya da riskli olmayan ya da çok düşük risk içeren Bireysel Emeklilik fonlarına yapılan yatırımlar her zaman kazandırır. Kartınızdan her ay çekildiğini unuttuğunuz o küçücük tutarların gün gelip ev ya da araba almak için hesaplarınızı kontrol ettiğinizde birikip ne kadar büyüdüğünü görünce gözlerinize inanamazsınız. Birikim yapmanın ve sonrasında bu birikimleri büyütüp büyük yatırımlara dönüştürebilmenin tadına varabilmeniz için daha fazla ertelemeden hemen yarın bir adım atmaya ne dersiniz?



*Devlet katkısının aylık üst sınırı brüt Asgari Ücretinin %25'idir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder