Depilasyon mu, Epilasyon mu?

Özlemle beklediğimiz yaz geldi. Deniz, havuz sezonu açıldı.Yaşasın! Fakat yaz sezonunda epilasyona daha çok özen göstermek gerekiyor. Lazer epilasyon tekniklerinin sürekli gelişmesi, yeni yöntemlerin ülkemize eş zamanlı olarak getiriliyor olması ve son yıllarda lazer epilasyon seans ücretlerinin oldukça ucuzlamış olması sir ağda kullanımını azaltmış gibi görünse de hızlı değişen trendler kullanıcıları şimdilerde yine doğal olana yönlendiriyor. Israrla sir ağdadan vazgeçmeyenler var. Neden bu yöntemi tercih ediyorlar? Ya bir kaç seans lazer epilasyon uygulamasından sonra sir ağdaya dönenler? Konuyu detaylı olarak ele aldık. İlk olarak sir ağdayı tanıyalım. Sonraki yazılarda lazer epilasyonu detaylı olarak ele alacağız ve yöntemlerin güçlü ve  zayıf yönlerine yer vereceğiz.




Sir ağda nedir?*
Sir kelimesi Fransızca cire kelimesinden gelmektedir ve Türkçesi ağda demektir. Yani günlük hayatta sir ağda derken iki dilde ağda ağda demekteyiz. Bu reçine bazlı sir ağdanın şeker bazlı ağdadan ayrı bir ürün olduğunu ifade  etmek için dilimize yerleşmiş bir isimdir.
Sir ağda çam reçinesinin yağlarla cilt hassasiyetine uygun şekilde kıvamlandırılmış halidir. Geleneksel şeker bazlı ağdalar gibi şeker içermediği için kıl köklerini beslemez. Uygulaması daha kolaydır.
Piyasada çeşitli ambalajlarda satılan sir ağdalar temelde aynı formül üzerine üretilmekte olup; tablet veya kalıp sir ağda denilen çeşitlerde kalın yağ kullanılarak tabakalaşma(bantlaşma) sağlanır ve bu tip sir ağdalar için ayrıca ağda bezi kullanmaya gerek kalmaz.  Ağda bezi kullanılarak uygulanan sir ağdalar ise kartuş(roll-on) veya kavanoz ambalajda satılır. Bu iki tip ürün içerik olarak aynıdır. Sadece çekiş güçlerinde farklılık söz konusu olabilir. Kartuş tipi ambalajda makara sistemi sayesinde uygun sıcaklığa kadar eritilen sir ağda kol bacak gibi düz yüzeylerde makarası sürülerek kullanım kolaylığı sağlar. Erimiş sir ağda makara ten üzerinde sürüldükçe akar ve spatula ile yapılması zor incelikte tene çabucak sürülebilir. Bu tip sir ağdalar kol bacak gibi düz yüzeylerde tercih edilir. Kavanoz(konserve) sir ağdalar ise kartuş sir ağda ile aynı içeriğe sahiptir. Sadece yağ oranı biraz azaltılarak çekiş gücü arttırılmaktadır. Bu tip ambalajdaki sir ağda koltuk altı, bıyık ve bikini bölgesi; kartuş sistemin uygulanması zor olan yerlerde spatula yardımı ile sürülerek uygulanır. Spatula  yardımıyla  ince ve düz şekilde sürülen sir ağda gene ağda bezi yapıştırılarak çekilir.


Sir ağda uygulamasında en önemli noktalardan biri ağdanın sürüm şekli ve bezin yapıştırılıp çekilmesi tekniğidir. Sir ağda her zaman kıl köklerinin çıkış yönüne doğru sürülür. Böylece ağda kıla en sağlam şekilde bağlanmış olur. Sir ağda üzerine çekilen bez de aynı şekilde yapıştırılır. Bezin sir ağda ile tenden çekilmesi ise kıl köklerinin tersi istikametinde dik açıyla ve hızlıca yapılmalıdır. Bu çekim yöntemi kıl kırılmasını; dolayısıyla batık oluşmasını önlemek; tende acı hissini azaltmak için çok önemlidir. Uygun sıcaklıkta kullanılan sir ağda kesinlikle batığa neden olmaz.  Batık cilt tipi veya uygulama hatasına dayalı bir sorundur.

Uzmanlar açından en büyük sorun ağda kıvamının ayarlanmasıdır. Yeterli ısıya ulaşmadan kullanılan sir ağda çabuk donar; çekimde tende kalabilir, çok acı verir. Fazla ısıtılan sir ağda ise aşırı inceleceği için özellikle kartuş uygulamasında makaranın yanlarından akabilir. Ciltte kontrolü mümkün olmayabilir.  Çok sıcak olduğu için yapışkan özelliği kalmaz ve bez çekildiğinde bezle cilt arasında sarkma yapabilir, yeterince kıl çekmeyebilir, bez sürümü esnasında bezin üstüne sızarak uygulayıcının  eline yapışarak uygulamayı zorlaştırabilir. Bu nedenle yüksek kaliteli bir sir ağda kullanılıyor olsa da ısı ayarına dikkat edilmelidir.


Çeşitli ambalajlarda sunulan bu sir ağdalar katkı maddeleriyle kendi aralarında da çeşitlenmektedir. Piyasada genellikle;
  1. Sarı(Naturel):sade, şeffaf sarı renkli
  2. Pembe: pudralı, gıda boyası ile pembe renklendirilmiş
  3. Yeşil: azulenli gıda boyası ile yeşil renklendirilmiş olarak satılmaktadır. Yeşil veya azulenli olarak tabir edilen sir ağda çeşidi genellikle azulen(papatya yağı) içermez. Adı öyle anılsa da hemen her zaman sarı(sade) sir ağda ile aynı ve sadece rengi farklı olarak piyasaya sunulur. Kimi firmalar sarı ağda ile farklı olması için kıvam farkı oluşturur. Pembe sir ağdada ise pudra kullanılmaktadır.  Talk veya titanyum dioksit pudra hem ağdayı kıvamlandırmakta, akışkanlığı dengelemekte; hem de özellikle hassas ciltlerde daha düşük yapışma gücü nedeniyle tahriş riskini azaltmaktadır.  Bu üç ana çeşit dışında çeşitli bitki ve yağlarla piyasaya sürülen onlarca özellikte sir ağdalar mevcuttur.

Ağdaya hazırlık ve şartlar*
Sir ağda kadın ve erkek için kullanılabilir. Düzenli kullanımda kıl sayısında, kalınlığında ve uzama hızında ciddi azalma görülür. Uygulama yerinin temizliği çok önemlidir. Gerekli tedbirler mutlaka alınmalıdır. Göz altı, kulak içi, kulak memesi, burun içi ve boyun bölgesi gibi ince, hassas ve gevşek cilt bölgelerinde uygulanmamalıdır. Cildinde gevşeme ve sarkmalar olan yaşlı kişilerinde sir ağda uygulamasından sakınmaları gerekir. Kadınlarda regl öncesinde ve regl sırasında uygulanmamalıdır. Sir ağda uygulaması sonrasında yıkanmaya gerek yoktur. Çünkü ciltte rahatsız edici bir his bırakmaz. Sir ağda esnasında ciltteki ölü deri soyulduğundan özellikle ilk defa sir ağda tecrübesi yaşayanlarda cilt hassasiyeti belirgin şekilde hissedilir. Alışkın ciltlerde bu hassasiyet daha az olur. Her halükarda cilt  uygulama sonrası yeni, hassas ve gözenekleri açık olduğundan sir ağda uygulamasından sonra en az iki saat duş alınmaması önerilir. Aynı nedenlerle sir ağda uygulanan bir noktaya tekrar ağda uygulamak ta sakıncalıdır. Aynı noktaya tekrar tekrar uygulama yapmak ciltte kızarıklığa ve tahrişe yol açar.

Uygulama şartları yerine getirildikten sonra sir ağda bilinen en doğal en etkili ve en kolay depilasyon yöntemidir.

*Alıntı: http://www.aygenkozmetik.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder