21 Haziran 2016 Salı

İşyerinde Baskı: Mobbing

Çocukluğuna ve gençliğine dair hatırladığı ilk şey hep ders çalıştığıydı. En güzel yıllarında haftasonlarını çoğunlukla dershanelerde geçirmiş, sonra da üniversiteye başlamıştı. Şanslı olanlar (!) mezun olur olmaz iş buldular. Diğerleri belki bir kaç ay, belki de bir kaç yıl bekledi para kazanmak için. İş bulduktan sonra para kazanmanın tadını alınca yavaş yavaş harcamalar arttı, standartlar yükselmeye başladı. Haftasonu sağda solda gezmelerden, yılda 2-3 kez yurtdışı seyahatlerine çıkılır oldu. Öğrenci evinden lüks bir siteye taşınıldı. Yabancı menşeli eşyalarla en modern tarzda donatıldı bu ev. Bu arada kimi işini sevdi, kimi nefret etti. Kimi işinden memnundu ama mobbing denen illetle tanıştı genç yaşta. Heyecan, heves, merak ve bunlara benzer türlü türlü duygularla donanmış olarak başlanan ilk iş deneyiminde olmadık yerde ilk terslenmelerini yaşadı bu insanlar.


İlk önce hayal kırıklığı, sonra endişe, kendinde hata arama, arayıp da bazen bulamama, ne yapsam acaba düşüncesi derken en sonunda bu sorunlu kişilik ile mücadele yolu bulunamadı büyük ihtimalle, çünkü henüz iş yerinde çok yeniydi. Çözüm olarak yöneticisiyle arkadaş olmaya, o ne derse sorgulamadan yapmaya, komik olsun olmasın her esprisine kahkahalarla karşılık vermeye, söz ağzından henüz çıkmadan parende atarak verilen emri havada kapmaya başladı. Fakat bunlar da yeterli olmadı. Laf yemeye alıştı, ya işten çıkarılırsam korkusunu hep yüreğinde taşıdı, bu yüzden daha da sıkı çalıştı. Çünkü çok para harcamıştı, taksitlerini ödemesi gerekiyordu. Zaten Nisan'da İtalya'ya gidecekti arkadaşlarıyla. Bu hava değişimi de ona ilaç gibi gelecekti. Bu arada pasaport çıkartmalı, bunun için de para ayırmalıydı.


Günler, aylar böyle böyle geçerken bir de baktı ki evlilik kapıya dayanmış. Bu arada biraz da olsa kıdemlenmiş, minik de olsa bir zam bile almıştı. Yılın başında aldığı prim yılbaşı gecesi arkadaşlarıyla dışarıda eğlenirken harcayacağı paradan ancak çok az bir tutar fazla olsa da yine de mutlu oldu o. Her şey düzeliyordu işte. Gül gibi işi vardı, bu işe girmek için sırada bekleyen binlerce genç vardı dışarıda. Bir kendini bilmezin mobbingleri yüzünden işinden mi olacaktı? Hayır, onu idare etmeye devam edecekti. Eninde sonunda bir şekilde farklı bölümlerde çalışacaklardı, ömrünün sonuna kadar onunla muhatap olacak değildi ya!

Fakat baskılar bitmek bilmiyordu. Nikah günü almak için izin istediğinde bile bir ton laf yedi. Haftasonları evlilik alışverişi için koştururken aranıp mesailere çağırıldı. Artık dayanacak gücü kalmamıştı. Peki ama ne yapabilirdi?

Mobbing ile mücadele için çözüm yolları bir sonraki yazımızda...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder